Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

TRETIRANI IZDELKI

Uredba št. (EU) 528/2012 (BPR) ureja pravila v zvezi s tretiranimi izdelki, ki so lahko snovi, zmesi ali izdelki, ki so bili tretirani najmanj z enim biocidnim proizvodom ali ga namerno vsebujejo.


Izdelki so lahko tretirani samo z biocidnimi proizvodi, ki vsebujejo v EU odobrene aktivne snovi.


Podjetja, ki tržijo tretirane izdelke, morajo dati potrošnikom na voljo informacije o tem, s čim so izdelki tretirani. Če potrošnik zahteva informacijo o tretiranem izdelku, mu jo mora dobavitelj izdelka brezplačno zagotoviti v 45 dneh.


Proizvajalec ali uvoznik tretiranega izdelka morata zagotoviti, da je izdelek označen skladno s 58. členom BPR.


Prehodni ukrepi za tretirane izdelke
Od 1. septembra 2013 dalje mora biti aktivna snov, ki jo tretirani izdelek vsebuje, ocenjena ali v postopku ocenjevanja za ustrezno vrsto proizvoda in uporabe.


Za aktivne snovi, ki še niso v postopku pregleda, velja prehodno obdobje do 1. septembra 2016. V kolikor je bil tretirani izdelek dostopen na trgu na dan 1. septembra 2013, mora podjetje predložiti popolno dokumentacijo za aktivno snov za izdelavo ocene za določeno vrsto proizvoda in uporabo do konca prehodnega obdobja. Le pod tem pogojem se lahko še naprej trži.


Če aktivna snov ni odobrena za določeno vrsto proizvoda, izdelki, ki so bili z njo tretirani ali jo vsebujejo, ne smejo več biti dostopni na trgu, do datuma, ki je 180 dni od odločitve o zavrnitvi odobritve za aktivno snov.