Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SKLADIŠČENJE NEVARNIH KEMIKALIJ

Skladiščenje nevarnih kemikalij ureja Pravilnik o tehničnih in organizacijskih ukrepih  za skladiščenje nevarnih kemikalij (Uradni list RS, št. 23/2018 ). Pravilnik je izdan  na podlagi 45. člena Zakona o kemikalijah (Uradni list RS, št. 110/03 - uradno prečiščeno besedilo, 47/04 - ZdZPZ, 61/06 - ZBioP, 16/08, 9/11 in 83/12 – ZFfS-1)).

 

 

Pravilnik določa zahteve za skladiščenje kemikalij, ki obsegajo tehnične in organizacijske ukrepe. Pravilnik določa tudi nekatere izjeme za skladiščenje v primeru, ko se skladiščijo manjše količine določenih kemikalij. Določene so tudi zahteve za skladiščenje nevarnih kemikalij, ki so predmeti splošne rabe in se skladiščijo na prodajnih policah v trgovinah.

 

 

 

Pravilnik določa razrede skladiščenja, ki so opisani v Prilogi I - Razredi skladiščenja. Razredi skladiščenja so določeni glede na nevarne lastnosti kemikalij. Pravila za skupno skladiščenje kemikalij so navedena v Prilogi II - Pravila glede skupnega skladiščenja. V primeru skladiščenja manjših količin določenih vrst kemikalij so določene izjeme, ki so navedene v Prilogi III.

 

 

Trgovinska zbornica Slovenije je v sodelovanju z Uradom RS za kemikalije, na podlagi 2. člena Pravilnika o tehničnih in organizacijskih ukrepih za skladiščenje nevarnih kemikalij (Uradni list RS, št. 23/2018)  pripravila Smernice za varno skladiščenje nevarnih kemikalij v trgovinski dejavnosti.

 

 

Kontaktna oseba: Zoran Bučalič